Opzeggen arbeidsovereenkomst – Wat je moet weten en 5 praktische tips
Het opzeggen van een arbeidsovereenkomst is vaak een grote stap, zowel voor werkgevers als voor werknemers. Op welke voet je ook ‘uit elkaar gaat’, het is van belang dat het proces op een correcte manier doorlopen wordt. Dit voorkomt niet alleen misverstanden en juridische complicaties, maar zorgt er ook voor dat je de werkrelatie op een nette manier kunt afronden. Je weet tenslotte nooit hoe of waar je wegen elkaar nog een keer kruisen.
Of je nu als werkgever afscheid wilt nemen van een medewerker, of als werknemer je volgende carrièrestap wilt zetten, we geven je vijf praktische tips om het opzeggen zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Wat betekent een arbeidsovereenkomst opzeggen?
Het opzeggen van een arbeidsovereenkomst houdt in dat één van beide partijen (werkgever of werknemer) de overeenkomst beëindigt. Een arbeidsovereenkomst kan worden opgezegd door middel van een opzegtermijn, maar kan in bepaalde gevallen ook met wederzijds goedvinden worden beëindigd. Dat laatste is natuurlijk het fijnste, maar evengoed is het dan handig dat je goed voorbereid bent en op de hoogte bent van je rechten en plichten om tot goede afspraken te komen samen.
5 Tips voor het opzeggen van een arbeidsovereenkomst
1. Check de opzegtermijn in de arbeidsovereenkomst
De eerste stap bij het opzeggen van een arbeidsovereenkomst is het controleren van de opzegtermijn. Deze termijn is meestal vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of de cao. De opzegtermijn verschilt vaak per situatie: voor een werknemer is het meestal één maand, terwijl de opzegtermijn voor een werkgever kan oplopen naarmate de dienstjaren toenemen.
Tip: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de juiste opzegtermijn, zodat je de arbeidsovereenkomst tijdig en correct kunt beëindigen.
2. Zorg voor een schriftelijke bevestiging van de opzegging
Een opzegging is pas definitief wanneer deze schriftelijk is vastgelegd. Als werkgever kun je de arbeidsovereenkomst opzeggen met een ontslagbrief. Ook voor werknemers is het verstandig om de opzegging schriftelijk te doen, bijvoorbeeld via een e-mail of officiële brief. Zo is er geen twijfel over de exacte opzegdatum en de afspraken.
Tip: Bewaar altijd een kopie van de schriftelijke opzegging, zodat je kunt aantonen dat de arbeidsovereenkomst op de juiste manier is beëindigd.
3. Bespreek open de reden voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst
Of je nu als werknemer opzegt of als werkgever het initiatief neemt, een goed gesprek kan veel duidelijkheid scheppen. Dit geeft beide partijen de gelegenheid om hun beweegredenen te delen en eventueel nog openstaande zaken af te handelen. Dit is zeker aan te raden bij een opzegging met wederzijds goedvinden, waarbij jullie in overleg afspraken maken over de beëindiging.
Tip: Leg belangrijke afspraken uit dit gesprek vast in een beëindigingsovereenkomst, zodat alles goed gedocumenteerd is.
4. Houd rekening met resterende vakantiedagen en andere vergoedingen
Bij het opzeggen van een arbeidsovereenkomst zijn er vaak nog verlofdagen of andere vergoedingen die moeten worden afgehandeld. Werkgevers zijn verplicht om vakantiedagen die niet zijn opgenomen, uit te betalen. Dit geldt ook voor eventuele openstaande bonussen of andere financiële afspraken.
Tip: Controleer het aantal resterende vakantiedagen en bespreek hoe deze worden afgehandeld. Een werkgever kan de werknemer ook vragen om de dagen nog op te nemen voor het einde van het dienstverband.
5. Informeer jezelf over de gevolgen voor uitkeringen of nieuwe arbeidscontracten
Als werknemer kan het opzeggen van je arbeidsovereenkomst gevolgen hebben voor eventuele uitkeringen. Als je zelf ontslag neemt, heb je in veel gevallen geen recht op een WW-uitkering. Ook wanneer je een nieuwe baan in het vooruitzicht hebt, is het verstandig om eventuele overlap in contracten te vermijden.
Tip: Heb je vragen over je rechten? Schakel een arbeidsjurist of HR-adviseur in om alle voorwaarden van de arbeidsovereenkomst nog eens door te nemen.
Wat zijn de alternatieven voor het opzeggen van een arbeidsovereenkomst?
Soms is er een andere manier om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Beëindiging met wederzijds goedvinden is bijvoorbeeld een optie waarbij de werknemer en werkgever in overleg uit elkaar gaan. Dit kan in veel gevallen een soepelere oplossing bieden, vooral als er onderling goede afspraken worden gemaakt over zaken zoals een beëindigingsvergoeding, vakantiedagen of een opzegtermijn.
Heb jij hulp nodig bij het opzeggen van een arbeidsovereenkomst?
Wil je zeker weten dat alles goed geregeld is bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst? Neem dan gerust contact met ons op voor professioneel advies. Desgewenst kunnen we het proces als ‘neutrale partner’ ook voor je begeleiden om ervoor te zorgen dat de opzegging zorgvuldig en op een juridisch correcte manier af wordt gerond.
Benieuwd naar onze andere blogs? Neem eens een kijkje op onze nieuwspagina. Actief op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.