Plan een afspraak

Hoe vier je vakantie als ondernemer?

vakantie vieren als ondernemer
Barrie Spoorenberg | Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM
Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Vroeger kon ik de zaak maar moeilijk een week loslaten, laat staan langer. Inmiddels heb ik geleerd hoe dat moet; vakantie vieren als ondernemer. Ik neem je graag mee in mijn proces om daar te komen. Wellicht heb je er wat aan!

Loslaten en vertrouwen

Voor veel ondernemers, inclusief mezelf, is vakantie vieren niet zo eenvoudig als even een paar weken weg zijn. Het lijkt zo simpel: je pakt je koffers, zegt je team gedag en vertrekt naar een zonnige bestemming. Maar voor ondernemers is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

De grootste uitdaging voor mij was zonder twijfel de angst om de controle te verliezen en de boel los te laten. Het idee dat mijn bedrijf zonder mij zou functioneren, voelde ongemakkelijk en onnatuurlijk. Wat als er iets misgaat terwijl ik weg ben? Wat als een belangrijke klant niet tevreden is? Deze gedachten spookten door mijn hoofd en maakten het moeilijk om echt te ontspannen. De eerste dagen van mijn vakantie waren dan ook vaak gevuld met het stiekem checken van e-mails en het beantwoorden van berichten.

Gelukkig heb ik een fantastisch team dat mij steeds meer het vertrouwen gaf dat zij de zaken aankonden. Het delegeren van verantwoordelijkheden werd een cruciale stap en ook investeerde ik nog meer in trainingen, ontwikkelingen en teamspirit om mijn team nog meer in hun kracht te zetten. Ik moest leren vertrouwen op de capaciteiten van mijn team en hen de ruimte geven om zelfstandig beslissingen te nemen. Dit was niet gemakkelijk en vereiste veel geduld en communicatie, maar dit was het allemaal meer dan waard!

In het moment kunnen zijn

Toen ik eenmaal echt losliet, kregen vakanties voor mij een andere dimensie. De tijd die ik met mijn gezin doorbracht, de nieuwe dingen die we ontdekten en de leuke uitjes die we ondernamen gaven me nieuwe energie en inspiratie. Ik merkte dat ik na een vakantie creatiever en productiever terugkwam. De stress en vermoeidheid die ik soms voelde, maakten plaats voor een frisse blik en nieuwe ideeën. Niet alleen mijn gezin en ik, maar ook de zaak had er dus profijt van! Voor mij was dat een dubbele bevestiging dat ik er goed aan deed en inmiddels hebben we al veel mooie trips gemaakt samen.

Loslaten blijft een doorlopend proces

Het loslaten blijft een proces van vallen en opstaan. Er waren momenten van twijfel en soms zelfs paniek als ik iets niet onder controle had. Maar met elke vakantie werd het makkelijker. Ik begon steeds meer te vertrouwen op mijn team en de systemen die we hadden opgezet. Technologie speelde hierbij een grote rol. Met de juiste tools konden mijn team en ik communiceren en samenwerken, zelfs als ik fysiek niet aanwezig was.

Een van de meest memorabele vakanties was toen ik in Zuid-Afrika was met mijn gezin. Niet alleen was dat een geweldige ervaring die je sowieso een ander perspectief brengt, maar het feit dat we in een andere tijdzone waren en het bereik niet overal al te best was, maakte dat ik mijn telefoon het merendeel links liet liggen. Het was ergens eng om moeilijker bereikbaar te zijn voor mijn team, maar ook bevrijdend. Het leerde me des te meer dat de wereld niet vergaat als ik er even niet ben en dat mijn team in staat is om zelfstandig te opereren.

En hoewel ik dat dus inmiddels heel goed weet, ben en blijf ik toch een beetje een control freak. Dus ik moet mezelf er af en toe aan blijven herinneren dat het echt wel kan. Een goede voorbereiding helpt mij daarbij enorm! Als iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt en alle lijnen zijn uitgezet, kan ik inmiddels met een gerust hart vakantie vieren.

Kun jij je zaak helemaal loslaten op vakantie?

Vakantie vieren als ondernemer blijft een uitdaging, maar het is een uitdaging die de moeite waard is. Het vergt moed om los te laten en vertrouwen te hebben in je team en jezelf. Maar naast het feit dat ik een goede ondernemer en werkgever wil zijn, wil ik bovenal een goede vader zijn en mijn kinderen laten zien dat hard werken en tijd nemen voor jezelf en je geliefden hand in hand kunnen gaan. Dat is mijn grootste motivatie.

En dus vertrek ik ook dit jaar weer zorgeloos met mijn gezin op vakantie! Over twee weken ben ik er weer en in de tussentijd staat mijn fantastische team graag voor je klaar.

Ik ben wel benieuwd hoe jullie hierin staan. Kun jij je zaak helemaal loslaten op vakantie? Deel jouw ervaringen en tips via mijn LinkedIN post, en laten we elkaar inspireren om de beste balans te vinden tussen werk en leven.

Dankjewel en tot snel!

Benieuwd naar onze andere blogs? Neem eens een kijkje op onze nieuwspagina. Actief op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Interesse(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Ja, ik wil graag op de hoogte blijven van
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.