Plan een afspraak

Stappenplan voor besluitvorming in HR

Besluitvorming HR
Barrie Spoorenberg | Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM
Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Ik ben van nature geen twijfelkont en kan over het algemeen snel beslissen. Althans, als het gaat over wat ik op mijn brood wil, wat ik aan ga trekken of welke kleur mijn volgende auto moet zijn.

In mijn werk als ondernemer en HR specialist is dat echter totaal anders. Beslissingen die ik neem, groot of klein, kunnen namelijk een significante impact hebben op een persoon, mijn bedrijf of de organisatie en de medewerkers van een opdrachtgever. En dus heeft een weloverwogen besluitvorming de absolute voorkeur.

Gedurende mijn reis als ondernemer en HR specialist, heb ik een aantal belangrijke lessen geleerd over het nemen van beslissingen en hier zelfs een mini stappenplan van gemaakt voor (nieuwe) teamleden. Bij deze deel ik dat graag met jou.

Besluitvorming in HR – stappenplan

In onze sector draait alles om mensen. Onze beslissingen hebben directe invloed op het welzijn, de ontwikkeling en de tevredenheid van medewerkers. Dit maakt de beslissing niet altijd eenvoudig, omdat we met veel factoren rekening moeten houden, zoals de bedrijfscultuur, de behoeften van het team en de strategische doelen van het bedrijf. Wij doorlopen de volgende stappen als we een (moeilijke) beslissing moeten nemen.

Stap 1: Begrijpen van het probleem

Wat mij betreft begint iedere beslissing met het begrijpen van het probleem of de situatie die aangepakt moet worden. Luister naar verschillende perspectieven, verzamel en analyseer data verzamelen en identificeer de onderliggende oorzaken.

Stap 2: Verken de opties en evalueer

Nu je een duidelijk beeld hebt van het probleem, ga je mogelijke oplossingen verkennen. Brainstorm, doe research, raadpleeg experts en overweeg de voor- en nadelen van de opties in je toolbox. In ons vak is het belangrijk om hierbij zowel de korte- als de langetermijnimpact te overwegen.

Stap 3: Neem een beslissing

De daadwerkelijke beslissing nemen is vaak het moeilijkste deel van het proces. Het vereist moed, vooral omdat niet elke beslissing perfect zal zijn. Het is belangrijk om weloverwogen en toch besluitvaardig te zijn. Transparantie speelt hier een cruciale rol; medewerkers waarderen het als ze begrijpen waarom een bepaalde beslissing is genomen.

Stap 4: Implementatie besluitvorming en evaluatie

Besluitvorming is pas succesvol als deze goed wordt geïmplementeerd. Dit betekent dat we plannen moeten maken voor de uitrol, medewerkers moeten trainen, en voortdurende ondersteuning moeten bieden. Daarnaast is het essentieel om de uitkomsten van de beslissing te monitoren en feedback te verzamelen om zo nodig bij te sturen.

Tot slot een aantal lessen & Tips

  • Luister naar je mensen: Medewerkers zijn vaak de beste bron van informatie en ideeën.
  • Wees flexibel: Niet elke beslissing zal vanaf het begin perfect zijn. Sta open voor aanpassingen.
  • Communiceer duidelijk: Zorg ervoor dat iedereen begrijpt waarom een beslissing is genomen en wat de verwachte uitkomsten zijn.
  • Gebruik data, maar vertrouw ook op je intuïtie: Data kan helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen, maar intuïtie en ervaring spelen ook een cruciale rol.

Besluitvorming is een continu leerproces. Elke beslissing biedt nieuwe inzichten en ervaringen die ons helpen beter te worden in ons vak. Als ondernemer in de HR blijf ik mezelf uitdagen om de beste beslissingen te nemen voor zowel mijn team als de organisatie.

Ik hoop dat deze inzichten jou als HR-professional of ondernemer helpen in jouw toekomstige besluitvormingsproces. Als je aanvullingen hebt, laat het me ook zeker weten!

Groet,
Barrie

Benieuwd naar onze andere blogs? Neem eens een kijkje op onze nieuwspagina. Actief op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Interesse(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Ja, ik wil graag op de hoogte blijven van
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.