Plan een afspraak

Waarom een extern vertrouwenspersoon?

Extern vertrouwenspersoon
Barrie Spoorenberg | Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM
Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Een (extern) vertrouwenspersoon is meer dan noodzakelijk kwaad…

Ja, het is tegenwoordig zo goed als verplicht. Als bedrijf dien je een vertrouwenspersoon aan te wijzen waar je medewerkers bij terecht kunnen. Veel ondernemers die wij spreken vinden het onzin en wijzen maar ‘lukraak’ iemand aan binnen het team die dit stempeltje krijgt. Dan is het tenminste geregeld. Maar daarmee sla je de plank echt mis en heb je het nut ervan toch niet helemaal begrepen.

Het nut van een extern vertrouwenspersoon

Waar mensen werken, komen uitdagingen en conflicten voor. Soms kunnen deze situaties delicaat of zelfs ongemakkelijk zijn om mee om te gaan. Werknemers kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met intimidatie, discriminatie, pesten of andere vormen van ongepast gedrag. In zulke gevallen kan het moeilijk zijn om deze kwesties rechtstreeks met een leidinggevende te bespreken, uit angst voor mogelijke repercussies of omdat de betrokkenheid van de leidinggevende niet gepast lijkt.

Hier komt de rol van een vertrouwenspersoon om de hoek kijken. Een vertrouwenspersoon is een onafhankelijke en neutrale partij binnen de organisatie die beschikbaar is om werknemers te ondersteunen bij het bespreken van problemen, het bieden van advies en begeleiding, en het zoeken naar oplossingen. Ze bieden een veilige en vertrouwelijke omgeving waar werknemers hun zorgen kunnen uiten zonder bang te hoeven zijn voor negatieve consequenties.

En jij denkt misschien: “Jaja leuk, bij mij in het bedrijf gebeuren dat soort dingen niet!”

En dat is nu net het punt. Het gebeurt bijna overal, alleen jij hebt er niet altijd weet van. Een vertrouwenspersoon kan jou dus wel degelijk helpen om die onderhuidse issues het hoofd te bieden en kan actief bijdragen aan het goed functioneren en het werkgeluk van je medewerkers. En laten we eerlijk zijn, een gelukkig team is niet alleen een productiever team, het voorkomt ook dat medewerkers gaan lopen.

Het goede nieuws is dus; je hoeft er niemand voor aan te nemen

Het is vaak zelfs beter en makkelijker, voor zowel jou als je medewerkers, als een vertrouwenspersoon geen vast onderdeel is van je team. Dat maakt namelijk dat iemand zich veel neutraler kan opstellen, of althans dat is de perceptie. Het kan dus juist helpend zijn om een extern vertrouwenspersoon aan te stellen. En laten wij daarin nu kunnen voorzien!

Onze vertrouwenspersonen zijn niet zomaar mensen die aan de zijlijn staan en af en toe een vriendelijk knikje geven. Het zijn getrainde professionals die weten wat ze doen en beschikken over alle nodige kennis om issues tijdig te herkennen en op de juiste manier te handelen. Het gaat dus niet alleen om het genezen van het probleem, maar zeer zeker ook om het voorkomen ervan.

Benieuwd hoe dit werkt en wat het jouw organisatie kan opleveren? Neem gerust eens contact met ons op voor een kop koffie. We vertellen je er graag meer over!

Mail: info@spoor3hrm.nl
Bel: 040 711 40 70

Benieuwd naar onze andere blogs? Neem eens een kijkje op onze nieuwspagina. Actief op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Interesse(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Ja, ik wil graag op de hoogte blijven van
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.