Plan een afspraak

AI in HR – Hoe pas je het toe?

AI in HR
Funda Aydin
Funda Aydin Baanbegeleider en Interim HR Adviseur

Er is een behoorlijke stijging in het aantal jongere medewerkers dat stress ervaart. Eén van de redenen hiervan is werkstress, waarvan de oorzaak werkdruk is. Werkdruk krijgt weer vorm door een disbalans tussen de eisen die het werk stelt en de mogelijkheden van de medewerker om aan deze eisen te voldoen. Een manier om hier meer grip op te krijgen is door de introductie van AI op je HR afdeling. Hoewel we mensenwerk doen en persoonlijk contact belangrijk blijft, kan AI ook ons wel ondersteunen bij het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden.

De inzet van AI in HR kan op verschillende manieren

1 – Chatbots voor HR-support

HR is de vraagbaak voor alle medewerkers in de organisatie. Echter, het beantwoorden van veelvoorkomende vragen kost tijd én kan efficiënter. Chatbots kunnen worden ingezet om veelvoorkomende HR-vragen van werknemers te beantwoorden, zoals vragen over verlof, salaris, voordelen en beleid. Dit kan de reactietijd verbeteren en HR-medewerkers vrijmaken voor meer strategische taken.

2 – Werving & Selectie

AI kan worden gebruikt voor het wervingsproces om geschikte kandidaten te identificeren op basis van cv’s, online profielen en andere bronnen. Tijdens wervingsprocedures kan het gebeuren dat organisaties grote aantallen sollicitanten binnenkrijgen. Het screenen van alle reacties kost recruiters veel tijd en energie. AI kan helpen bij de eerste selectie van de kandidaten die een kans maken in de volgende ronde. Dit kan het proces versnellen en de kans vergroten om talenten te vinden die goed passen bij de organisatiecultuur en de vereisten van de functie. Een heel onbekend concept is dit niet. Een derde van de Nederlandse organisaties (34%) maakt op dit moment gebruik van AI bij het vinden van nieuwe werknemers.

3 – Gelijkheid en diversiteit

AI kan worden gebruikt om vooroordelen en ongelijkheden in HR-processen te verminderen, zoals wervingsbeslissingen, door het identificeren en corrigeren van vooringenomenheid in gegevens en algoritmen.

Ben wel voorzichtig als je AI toepast voor je HR activiteiten

Het is belangrijk op te merken dat hoewel AI veelbelovend is, het ook uitdagingen met zich meebrengt. Een zorgvuldige implementatie is essentieel om ervoor te zorgen dat AI ethisch en effectief wordt gebruikt, met inachtneming van privacy en relevante wet- en regelgeving.

Wil je meer weten over hoe je AI als tool binnen HR kunt implementeren? Of benieuwd naar welke mogelijkheden er nog meer zijn? Je mag ons altijd bellen voor een kop koffie! Dan informeren we je graag nader.

Mail: info@spoor3hrm.nl
Bel: 040 711 40 70

Benieuwd naar onze andere blogs? Neem eens een kijkje op onze nieuwspagina. Actief op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Interesse(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Ja, ik wil graag op de hoogte blijven van
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.