Heb jij een gezonde werkprivébalans binnen jouw organisatie?
Een gezonde werkprivébalans is al een aantal jaar een centraal onderwerp in de maatschappij. Het is natuurlijk een belangrijk onderwerp binnen elke organisatie. Zowel werkgever als werknemer hebben hier invloed op. Benieuwd hoe dit zit? Wij nemen je graag hierin mee.
Volgens artikel 7:611 BW dienen zowel werkgever als werknemer zicht te gedragen. Wat dit dan precies inhoudt dat wordt binnen de wet niet benoemd. Het betekent in ieder geval dat de werkgever de belangen ven de werknemer zoveel mogelijk moet respecteren. Jij als goed werkgever stelt natuurlijk de belangen van de organisatie voorop en bent daarin goed in staat om een afweging in de verschillende belangen te maken. Je mag als werkgever van je werknemer verwachten dat ze hun uiterste best doen om knelpunten binnen hun privéleven op te lossen zonder dat hun werk hieronder lijdt.
Goed werkgeverschap is de basis van goed werknemerschap. Omdat de werkgever de eindverantwoordelijke is dient hij het goede voorbeeld te geven. Als jij als werkgever bepaalde verwachtingen hebt naar je werknemers toe en jij voldoet zelf niet aan die verwachtingen geef je natuurlijk niet het goede voorbeeld. Als je als werkgever bij een knellende situatie in het privéleven meedenkt met je werknemer en niet moeilijk doet over het opnemen van verlof, dan zal de werknemer ook eerder bereid zijn om het zo goed mogelijk te regelen met zo min mogelijk nadeel voor de organisatie.
Naast het goed werkgeverschap dient de werkgever zich ook aan de zorgplicht te houden. In artikel 7:658 BW wordt benoemd dat als werkgevers zich niet aan de zorgplicht houden aansprakelijk is voor de schade die een werknemer tijdens zijn werk lijdt. Onze tip is blijf vooral aan je plicht voldoen van goed werkgever en denk hierbij ook aan je zorgplicht en de Arbowet.
Wil jij meer informatie neem dan contact met ons op.