Verlof om te gaan stemmen?
Krijg ik verlof om te gaan stemmen?
De tweede kamer verkiezingen worden gehouden op 17 maart 2021 en dat betekent dat iedereen van 18 jaar of ouder weer mag gaan stemmen. Maar wat betekent dit voor werknemers en werkgever? Hebben werknemers recht om tijdens werktijd hun stem uit te brengen?
De regels over het stemmen in Nederland worden beschreven in de Kieswet. In de Kieswet wordt er gesproken over het recht om je stem uit te brengen maar worden ook de werkgeversplichten beschreven. Iedere werknemer moet namelijk de gelegenheid krijgen om hun stem uit te brengen. Een werknemer die buiten werktijd geen mogelijkheden heeft om zijn/haar stem uit te brengen, kan hiervoor dus verlof aanvragen. Het verlof kan worden aangevraagd als een werknemer niet langer dan twee uur verhinderd is om arbeid te verrichten.
Calamiteiten- en ander kortdurend verzuimverlof.
Werknemers hebben recht op calamiteiten- en ander kortdurend verzuimverlof wanneer er spoedeisende, onvoorzien of bijzondere omstandigheden plaatsvinden. Dit verlof kan een paar uur tot een paar dagen duren. Dit is afhankelijk van de situatie. Calamiteiten- en ander kortdurend verzuimverlof kan ook worden aangevraagd wanneer een werknemer door uitoefening van het Kiesrecht, geen arbeid kan verrichten. Het verzoek tot dit verlof kan de werkgever in principe niet weigeren mits het verzoek goed is onderbouwd en er echt geen andere mogelijkheden zijn. De vraag is of dit verlof kan worden aangevraagd omdat de stemlokalen ruime openingstijden hebben.
Dus: heeft een werknemer de mogelijkheid om buiten werktijd te gaan stemmen dan hoeft de werkgever het verzoek niet te accepteren. Zijn er geen mogelijkheden om buiten werktijd te stemmen dan is de werkgever wettelijk verplicht het verlof te accepteren.