Lees hier hoe het nu écht zit met een concurrentiebeding.
Stel je voor; je besluit je baan op te zeggen en wilt aan de slag bij een concullega van je voorgaande werkgever. Kan dit zomaar?
Indien er een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst staat, dan kun je in je plannen beperkt worden. Kortgezegd: je wordt in je vrijheid beperkt om na het einde van je arbeidsovereenkomst op een zekere wijze werkzaam te zijn.
Een dergelijk beding wordt bij aanvang van je arbeidsovereenkomst of tussentijds (bij verlenging) afgestemd tussen jou en je werkgever.
Het concurrentiebeding is pas rechtsgeldig indien er aan 2 voorwaardes is voldaan:
- Er dient sprake te zijn van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd;
- Het dient schriftelijk vastgelegd te worden in de vorm van een contract met een meerderjarige werknemer;
Let op: Lees ook even de algemene voorwaarden door van het bedrijf waar je gaat werken. Het kan namelijk voorkomen dat een concurrentiebeding hierin staat vermeld!
Uiteraard zitten hier ook een aantal voorwaardes aan verbonden:
- Er dient sprake te zijn van een verwijzing vanuit je arbeidsovereenkomst, of brief, die verwijst naar het regelement of personeelshandboek waarin het beding staat beschreven.
- Dit beding dien jij als werknemer uiteraard te tekenen; anders is het wederom niet rechtsgeldig.
Heb je toch een contract voor bepaalde tijd met concurrentiebeding?
Uitgangspunt is dat een concurrentiebeding NIET kan worden overeengekomen als er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd/voor de duur van een project.[1]
Indien er een schriftelijke motivering aanwezig is van een werkgever waaruit blijkt dat het beding noodzakelijk is wegens zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen; dan is het sluiten van een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd WEL mogelijk.
Dit noodzakelijke belang dient dan uiteraard zowel voor aanvang van de arbeidsovereenkomst als aan het einde daarvan aanwezig te zijn!
Echter uit jurisprudentie[2] blijkt dat een werkgever vrijwel niet kan aantonen dat er sprake is van een zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelang en daardoor het concurrentiebeding vaak wordt afgewezen door de rechter indien er een geschil van wordt gemaakt.
Komt het uiteindelijk tot een geschil?
Dan maakt de kantonrechter een belangenafweging en wordt de volgende vraag beantwoord:
‘Wordt de werknemer door het concurrentiebeding onredelijk benadeeld in de verhouding tot het beschermen van het belang van de werkgever?’
Oftewel: gaat het beschermen van de bedrijfsvoering voor het verbeteren van de positie van een werknemer elders?
Hierbij spelen persoonlijke omstandigheden en de leeftijd van jou als werknemer een grote rol; alsmede de duur van de arbeidsovereenkomst en de wijze van beëindiging van de overeenkomst.
Samenvattend: lees op voorhand je arbeidscontract dus goed na en maak schriftelijk afspraken met je werkgever om bij een eventueel afscheid niet op een vervelende en vrijheid beperkende manier uit elkaar te gaan.
[1] Kantonrechter Den Haag op 16 februari 2018 (ECLI:NL:RBDHA:2018:1886).
[2] Kantonrechter Leeuwarden (ECLI:NL:RBNNE:2017:1199)