Wettelijk recht op rouwverlof?
Wel extra geboorteverlof, maar geen wettelijke invoering van een rouwverlof? Er is een voorstel gedaan voor een wettelijk rouwverlof, maar de tweede kamer is geen voorstander van dit voorstel.
Medewerkers die een familielid, vriend of een naaste verliezen, hebben vaak tijd nodig om dit verlies te verwerken en de medewerker heeft daarom behoefte aan wat vrije tijd. Op dit moment is er geen wettelijke rouwverlofregeling. De medewerker moet dus aan de werkgever vragen wat de mogelijkheden zijn omtrent het rouwverlof.
Het kabinet is geen voorstander van het invoeren van een wettelijk rouwverlof omdat er niet voldoende kan worden ingespeeld op de behoeften van de medewerker. Echter is het wel mogelijk dat de medewerker enkele dagen calamiteiten- of kort verzuimverlof op kan nemen bij het overlijden van een naaste.
Cao kan rouwverlof bieden
Er zijn een aantal cao’s, waarbij de medewerker wel recht heeft op rouwverlof. Het aantal dagen van betaald of onbetaald verlof is afhankelijk van de afspraken die de cao-partijen hebben gemaakt. Hierbij zal er wel gekeken worden naar wat de relatie is tussen de medewerker en de persoon die is overleden. Afhankelijk daarvan kan de medewerker het aantal verlofdagen opnemen. Wanneer er een partner of kind is overleden van de medewerker, zal de medewerker meer verlof krijgen dan wanneer er een buurman is overleden. Wanneer een organisatie geen cao volgt of er staat geen regeling voor rouwverlof in de cao, dan is het mogelijk dat de werkgever zelf regels toekent voor rouwverlof. Deze regels zullen in het arbeidsvoorwaardenreglement of personeelshandboek staan.
Vakantiedagen omruilen voor rouwverlof
Het opnemen van het aantal verlofdagen rondom rouw, wordt momenteel in overleg besproken met de werkgever en de werknemer. Het is mogelijk dat de werknemer geen betaald rouwverlof krijgt, wanneer dit het geval is kan de werknemer zijn of haar resterende vakantiedagen opnemen. Het is lastig om te achterhalen hoeveel dagen een medewerker nodig heeft voor het rouwen. De een vindt het fijn om even vrije tijd te hebben en de andere vindt het juist fijn om te gaan werken voor afleiding. Het is wel belangrijk voor de werkgever om hier voldoende aandacht aan te besteden en de werknemer goed hierin te ondersteunen. Want ziekteverzuim kan hier het gevolg van zijn.
Voor werkgevers zijn deze HR-onderwerpen niet altijd bij te houden, wij staan werkgevers graag te woord over deze vraagstukken.